Maandag 8 juni;


Vandaag gaan we als warm-up de Col d'ornon beklimmen, deze redelijk makkelijke route door de Lignarre vallei is heel populair onder de fietsers aan het begin van het seizoen of net bij ons aan het begin van een paar fantastische fietsdagen. De laatste kilometers voordat je de vallei bereikt zijn iets zwaarder dan de rest van de route, maar niet uitputtend, deze route is heerlijk op een zonnige dag wanneer de schaduw van de bergen ons koel houden. Onderweg genieten we zeker van orchideeën en de bergen van uitbundige natuurlijke schoonheid. De Col d’ornon is 1367 meter hoog. Maximaal stijgingspercentage 10 % en 650 meter hoogteverschil.

**optie** op de terugweg kan de klim naar Villard-Reymond gemaakt worden, op deze weg naar het hoog in de bergen genestelde dorpje word je bijna nooit gestoord door een auto, de steile beklimmingen in de haardspelbochten maakt deze klim krachtig en energiek (Dynamic :-) maar je kunt tenminste genieten tijdens deze inspanning van complete rust en stilte. Villard-Reymond ligt op 1623 meter hoogte, er is 900 meter hoogteverschil, de toer is 18 kilometer extra (Col d’ornon) maximaal 12 % stijging.


Dinsdag 9 juni;


De mythe van Alp D’huez. Dit is een toer met momenten van euforische gevoelens naar de tour de France, die je “zadeltasjes” vult met souvenirs van prachtige verhalen. Niemand heeft tot nu toe het record van Marco Pantani (37,35 minuten) verbeterd, misschien ga jij dat doen? Deze weg met zijn befaamde 21 haarspeldbochten,startend in Bourg-d’Oisans heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 % over een lengte van 13,8 kilometer. Het eerste gedeelte is moeilijk met op sommige stukken 12 % stijging. Probeer op het eerste stuk je energie te verdelen, vanaf Huez,ongeveer 6 kilometer vanaf de top word het makkelijker om het ritme te vinden. De toer naar Alp D’huez is een legende.


**optie - extra**Een redelijke rustige klim, zo mogen we de rit naar Les Deux-Alpes wel noemen, zodra we van de lokale binnenweg af zijn, belanden we op de klim naar Les Deux-Alpes, geen moeilijke stijgingen, ontspannen zoeken naar cadans, en onderwijl genieten van het uitzicht, of het passeren van 1 van de 4 tunnels op dit traject, Zodra we La Freney d’Osains achter ons gelaten hebben word het stiller op deze goed onderhouden weg, op de top in Les Deux Alpes is het goed verblijven in 1 van de vele restaurantjes voor een drankje en een kleine snack.



Woensdag 10 juni;


Deze adembenemende rit naar de Col de la croix de fer op 2068 meter, laat zonder twijfel een fantastische herinnering achter, een prachtige rit met schitterend uitzicht, maak gebruik van het lange stuk langs het meer om de benen op te warmen voordat we beginnen aan de klim naar Rivier d’Allamont. Vanaf de punt van het meer herrijst de weg stijl naar de Le Rivier, Vanaf Le Rivier nemen 4 haarspeldbochten u mee terug naar het beekje van L’Eau d’Olle, Vanaf zijn oevers heeft u nu een regelmatige maar inspannende klim naar the Grand Maison stuw, Nu heeft het u het moeilijkste stuk gedaan en pakt u het ritme op, helemaal naar de top van de vallei. Maximale stijgingspercenage 12%, hoogteverschil 1550 meter en een lengte van 76 kilometer.

 **optie** 

De Marmotte wordt internationaal door veel wielrenners gezien als de tocht der tochten. Met ongeveer 5000 hoogtemeters is deze cyclosportive voor veel fieters een flinke uitdaging, maar het zijn toch vooral de spraakmakende beklimmingen die de Marmotte zijn heldenstatus geven. De route beklimt achtereenvolgens de Glandon, Télégraphe, Galibier en eindigt op de top van de beruchte Alpe d'Huez. Door de enorme populariteit zit de tocht de laatste jaren steevast aan het maximaal aantal deelnemers, vaak al ver van tevoren. Op het vlakke stuk richting de Glandon wordt er traditioneel heel hard gereden, laat je lekker meezuigen door de renners om je heen. Op de Col du Glandon is het vooral sparen geblazen. Wie hier teveel geeft zal de rekening dubbel en dwars terugkrijgen op de laatste beklimming. De afdaling van de Glandon is bijzonder gevaarlijk. 

 In het Maurienne-dal loopt het over lange afstand ietsjes op en heeft de wind vaak ook vrij spel. Wie hier alleen tegen de wind in gaat beuken verspeelt kostbare energie. Het is hier daarom vaak een kat en muisspel. Iedereen zoekt het wiel van die ene gek die wel op kop wil rijden. Taferelen die vaak tot grote irritatie kunnen leiden.

 Bij de start van de Col du Télégraphe duurt het nog ruim 31 kilometer voordat je op de top van de gigant Col du Galibier staat. Met slechts een kleine tussentijdse afdaling voor Valloire is dit voor veel deelnemers een ware lijdensweg. Bovendien ligt de top van de Galibier op grote hoogte, waardoor sommige deelnemers last krijgen van de ijle lucht. Gelukkig wacht na deze col de zeer lange afdaling van de Lautaret. Deze afdaling is gelukkig ergoverzichtelijk en kent weinig verrassingen, let wel op in een of twee zeer donkere tunnels. De vaak warme tegenwind kan soms flink krachtig zijn.

 Het sluitstuk van de Marmotte is voor een flink aantal deelnemers net een beklimming te ver.  Hier zie je hoe gemeen sport kan zijn. De 21 bochten van de Alpe doen nu voor bijna elke deelnemer pijn.

 

 Donderdag 11 juni;


We mogen vandaag wel spreken van een Koninginnen rit. De weg vanaf Bourg d’Oisans is wederom een heerlijk warm-up, we rijden weer tot aan Le Freney d’Osains en beginnen dan aan de formidabele beklimming van deze gigantische BERG tussen hemel en aarde. De weg ligt tussen hoge bergpieken die zich tegen de hemel afsteken, omringt door pure frisse berglucht, deze kant van de beklimming is relatief ‘makkelijk’ in vergelijking met de andere zijde, maar dan nog is een flinke opgave. Hoe hoger dat we komen, des te meer ‘last’ krijgen we van diezelfde hoogte, je voelt de effecten al op 1500 meter hoogte en de Galibier is 2646 meter hoog!!! De berg is beroemd om zijn etappes in de Tour de France al sinds 1911. Ieder jaar maken ongeveer 30.000 fietsers de beklimming, en jij bent er dus 1 van !!! Of het nu zonnig is, regent, waait stormt of sneeuwt, de Galibier laat een onuitwisbare indruk achter. Maximale stijging 9,4 %, hoogteverschil 1920 meter en de totale lengte is 96 kilometer.


Vrijdag 12 juni;


De afsluitende rit brengt ons naar het ‘einde van de wereld’ althans zo kan het voelen, de rit gaat naar La Berarde, een oud schaapherders dorpje, we fietsen op een buitengewoon mooi weg te midden van hoge berglandschappen, je zou bijna geneigd zijn om je fiets aan de kant te zetten en te genieten met je benen omhoog, van al het mooie om je heen. We gaan op weg naar Venosc een welbekende pleisterplaats voor heel veel fietsers, na Bourg-d’Arud, een afdaling van 3 kilometer komen we in Plan du Lac, dit is 1 van de startpunten voor rafting, hier vandaan klimt de weg, bijna zonder moeite, na zo’n week, helemaal tot Saint-Christope-en-Oisans en door naar La Berarde, dan ontvouwt zich een spectaculair landschap van de Alpen, inclusief de majestueuze zuid-westelijke helling van de Ecrins (4102 meter) die zich laat zien in al zijn pracht. Maximale stijging 11%, hoogteverschil 1000 meter en de totale lengte is 68 kilometer.